[fusion_text]

Forfatteren Elisabeth Åsbrink modtager 2013 års kulturpris

Prismodtager år 2013 er den svenske forfatter og journalist Elisabeth Åsbrink. Hun har skrevet bogen ”Og træerne står stadig i Wienerwald”, som udkom på dansk i 2012. Bogen er baseret på 500 breve skrevet af forældrene til deres 13-årige jødiske søn, der i 1939 kom alene til Sverige på flugt fra nazismen.

Dansk Svensk Kulturfond motiverer tildelingen af prisen til Elisabeth Åsbrink således:

”Elisabeth Åsbrink har med stor følsomhed og et smukt sprog beskrevet en flygtnings sorg og smerte og samtidig sat fokus på Sveriges flygtningeproblematik før og under anden verdenskrig”.

Peoples Press, der udgiver bogen på dansk, skriver: ”Elisabeth Åsbrinks bog(..) er et personligt og bevægende opgør med en nation og et folk, som ikke handlede som man bør over for mennesker i yderste nød. For midt under Holocaust, i det jødiske folks mest desperate stund, blomstrede antisemitismen hele vejen op gennem det svenske samfund og ind i sagsbehandlerkontorerne, hvor jøders ansøgninger om asyl blev forsynet med et »m« for mosaisk – og af den grund oftest blev afvist”.

Elisabeth Åsbrink modtog i 2011 den svenske ’Augustprisen’ for bogen.

Prisuddelingen fandt sted onsdagen d. 13 november 2013 på Sveriges Residens, Sankt Annæ Plads 15 i København. Prisuddelingen efterfølgtes af en bufféreception.[/fusion_text]