Det er med stor glæde, at Dansk Svensk Kulturfond tildeler årets hæderspris til
filminstruktøren Bille August for hans mangeårige, betydende indsats for filmkunsten i Danmark og Sverige.

Dansk Svensk Kulturfonds pris på 50.000 kr. tildeles Bille August for hans tværkulturelle arbejde med fotografi og film i Danmark og Sverige. Bille August har taget en afgørende og væsentlig del af sin uddannelse i Sverige, og skabt nogle af sine bedste film med svenske skuespillere og efter svenske manuskripter og forlæg.

Det gælder de internationalt hædrede litterære filmatiseringer ”Pelle Erobreren” (1988) med Max von Sydow i hovedrollen; ”Den gode vilje” (1991) efter mentoren Ingmar Bergmans slægtserindringer; ”Jerusalem” (1996) efter Selma Lagerlöfs verdensberømte roman, og ”En sang for Martin” (2001), efter forfatteren Ulla Isakssons erindringsværk ”Boken om E”.

Sin første kunstneriske uddannelse som fotograf fik Bille August som elev på Christer Strömholms legendariske Foto- og Dokumentarfilmsskole i Stockholm 1967-71. Her blev kimen lagt til Bille Augusts indfølende blik for de sociale værdier og det sandt menneskelige. Bille August arbejdede som filmfotograf fra 1974 – 1983 på en række svenske filmproduktioner, herunder ”Kärleken” af Theodor Kallifatides og ”Män kan inte Våldtas” af Jörn Donner.

Young Generation: rejselegat på 10.000 kroner til Amanda Kernell
Bestyrelsesleder for Dansk-Svensk Kulturfond Catherine Lefebvre udtaler: ”Vi ønskede i fonden også at hædre den unge generation af dansk-svenske filmfolk, og bad Bille August om at pege på en vigtig repræsentant. Det er derfor også en stor glæde at kunne annoncere, at filminstruktøren Amanda Kernell samme dag vil modtage et rejselegat på 10.000 kroner.”

Amanda Kernell er født og opvokset i Umeå og har arbejdet med kortfilm siden 2006. I 2013 tog hun afgangseksamen fra Den danske Filmskole og brød igennem i 2016 med den anmelderroste ”Sameblod” på bl.a. Venedig Filmfestival og Sundance Festivalen. Kernells anden biograffilm havde premiere i 2020 og vandt flere internationale priser.

Om Bille August
Bille August har været gift med den svenske skuespiller Pernilla August, der spillede hoveroller i ”Den gode vilje” og ”Jerusalem”. Hun har tidligere modtaget Dansk Svensk Kulturfonds Hæderspris. Bille August har arbejdet sammen med instruktøren og forfatteren Ingmar Bergman og forfatteren Klas Östergreen om udviklingen af manuskripter til henholdsvis ”Den gode vilje” og ”Jerusalem”.

Bille August har igennem sin rige filmproduktion arbejdet med nogle af svensk teater- og films bedste
skuespillere og fået dem til at levere deres ypperste.

Bille August fejres i København den 17. og 18. august 2021
Hædersprisen overrækkes onsdag den 18. august 2021 på Sveriges Ambassadør Charlotte Wrangbergs residens i København, hvor forfatteren Henrik Wivel interviewer Bille August om hans film og evne som brobygger mellem Sverige og Danmark og taler med Amanda Kernell om hendes syn på dansk-svensk films fremtid.

Som optakt til prisen, vil man 17. august kunne høre Henrik Wivel introducere filmen ”En Sang for Martin”
på Cinemateket i København og efterfølgende se denne – se mere på Cinematekets hjemmeside.
For yderligere oplysninger kan Dansk-Svensk Kulturfonds bestyrelsesleder Catherine Lefebvre kontaktes på
tlf: +4526197055.

Billed Bladet skrev om det:

Bille August hyldes: Derfor får han særlig hæderspris!

Læs mere om Bille August i Billed Bladet.

Se Bille August fortælle om sin nye film Pagten i Aftenshowet.